Вирощування редиски. Секрети гарного врожаю
Навесні на ділянці я висіваю ранні сорти, які встигають вже через 3 тижні. У моїй колекції перевірених сортів зберігаються пакетики з редискою Вайт Брекфаст, Спека, Покер, Чемпіон. Люблю їх за холодостійкість та стійкість до стрілкування.
Під осінь трохи пізніше висіваю насіння пізніх сортів редиски. Їх я поважаю за більш яскравий смак і витаминность: чим довше встигає коренеплід, тим більше речовин встигає накопичити. До того ж, пізньостиглі сорти краще зберігаються.
Редис любить хорошу грунт
Редисочку сію в добре розпушування грунт, збагачену пісочком, щоб краще дихала, а ще вношу перегній, суперфосфат і сірчанокислий калій. На грядку розміром близько одного квадратного метра я вношу приблизно по половині відра піску і органіки, і по одній столовій ложці мінеральних добрив.
Гній для редиски не годиться: надлишок азоту призводить до утворення пустот в середині плодів.
Якщо на місці грядки для редиски грунт занадто кисла, раскисляю її доломітового борошном (приблизно половину літрової банки на 1 кв. м).
Редис любить сонечко і комфорт
Місце для грядки, на якій у мене буде хороший урожай редиски, повинно бути сонячним і захищеним від вітру.
Так, в тиші і спокої, зігріта променями сонця, вона швидко зійде і набереться соків, особливо якщо я не полінуюся і завчасно проращу насіння на вологій серветці пару днів. Іноді я навіть додаю кілька крапель Циркону для прискорення процесу.
Глибоко закладати насіння не треба, достатньо 2-3 див. Я ніколи не сиплю насіння суцільно, щоб потім проріджувати. Навіщо таке марнотратство? Викладаю насіння через кожні 5 см один від одного борозенками на відстані 10-15 см один від одного. І місця всім вистачить для зростання, і мені менше мороки з проріджуванням.
Редис – надійний коренеплід, спокійно витримує заморозки до -4 градусів. Але для кращого проростання і незважаючи на нетерпляче бажання якнайшвидше скуштувати редиски, для сівби краще підлаштувати теплі деньки в 15-20 градусів. Тоді вже через 3 дні над землею з’являться дружні сходи.
Регулярний полив повинен забезпечувати постійну зволоженість грунту. Якщо допускати пересихання, плоди засмутять в прямому сенсі слова: м’якоть буде млявою і гіркою.
Пізні сорти редиски можуть розчарувати недосвідченого городника: замість соковитих вітамінних плодів за труди рослина може подарувати йому квіти. Так відбувається через занадто довгого світлового дня, тривалість якого виявиться понад необхідних редисці 10-12 годин. Штучно “вкоротити” світловий день можна, накриваючи грядки темним нетканим матеріалом на зайві години.
Щоб не дошкуляв хрестоцвіті блішки, редис можна полити підкисленою водою. На відро води розчинити столову ложку кристалів лимонної кислоти і поливати грядки.